نگهداری از سالمند پارکینسونی روش های مختلف دارد. زیرا پارکینسون افراد مختلف را به روش های مختلفی تحت تأثیر قرار می دهد. افراد مبتلا به پارکینسون ممکن است نیازهای پیچیده ای را تا پایان زندگی داشته باشند.

دانستن این نیازها و برنامه ریزی های پیش رو می تواند به پرستاران کمک کند تا بهترین مراقبتها را از سالمند مبتلا به پارکینسون داشته باشند.

سرفصل مطالب این مقاله:

پارکینسون چیست؟

علائم پارکینسون چیست؟

مدیریت پارکینسون چگونه است؟

پارکینسون چگونه بر کسی تاثیر می گذارد؟

چگونگی مراقبت از سالمند پارکینسونی

نگهداری از سالمند پارکینسونی

پارکینسون چیست

 پارکینسون

پارکینسون یک بیماری عصبی و ناشی از ضعف اعصاب است. این بدان معنی است که باعث ایجاد مشکلاتی در مغز شده و با گذشت زمان بدتر می شود. مشکلات مغز می تواند باعث علائم و نشانه های مختلفی از جمله کندی حرکت بیمار، سفتی و لرزش قسمت هایی از بدن سالمند و یا بیمار شود.

سالمند پارکینسونی

پارکینسون وقتی اتفاق می افتد که سلولهای عصبی در مغز از بین بروند و باعث ایجاد دوپامین شیمیایی شوند. دوپامین نقش مهمی در تنظیم حرکت بدن دارد.به همین جهت فردی که نگهداری از سالمند پارکینسونی را به عهده میگیرد باید دارای قوای جسمی خوبی برخوردار باشد.

مراقبت از سالمند پارکینسون شاید به مراتب دشوارتر از بیمار جوان مبتلا به پارکینسون باشد. حتما شما هم می دانید که اغلب این بیماری گریبان گیر افراد بالای ۵۰ سال است اما جوانان نیز امکان ابتلا به آن را دارند.

علائم بیماری پارکینسون

علائم اصلی عبارتند از:

  • لرزش
  • سفتی عضلات
  • کندی حرکت
  • عدم تعادل

البته علائم غیر حرکتی نیز وجود دارند مانند:

  • افسردگی و اضطراب
  • مشکلات خواب
  • مشکلات حافظه و زوال عقل
  • تعریق بیش از حد
  • یبوست
  • تکرر ادرار
  • درد

این علائم غیر حرکتی در تمام مراحل بیماری همراه بیمار وجود دارند و حتی در مراحل بعدی پارکینسون شدیدتر می شوند و تأثیر عمده ای بر کیفیت زندگی خواهند گذاشت.

متاسفانه بیماری پارکینسون با گذشت زمان وخیم تر می شود و در نتیجه مراقبت از سالمند پارکینسونی به مراتب سخت تر می شود و لازمه دقت بیشتر جهت نگهداری از سالمند پارکینسونی میگردد.

نمی توان در مورد سرعت پیشرفت این بیماری نظریه ای کامل داد زیرا برای بعضی افراد بیماری سریع پیشرفت می کند و برای برخی سال ها طول می کشد تا پیشرفت کرده و مشکلات بزرگتری ایجاد کند.

مدیریت پارکینسون چگونه است؟

در حال حاضر درمانی برای این بیماری وجود ندارد اما این بدان معنی نیست که در برابر پارکینسون نتوان مقاومت کرد. داروها و روش های درمانی وجود دارد که بتوان آن را مدیریت کرد.

داروهایی که باعث افزایش سطح دوپامین در مغز می شوند ، اصلی ترین روش درمانی برای مدیریت علائم پارکینسون است. داروها متناسب با نیاز هر فرد تجویز می شوند.

مراقبت از سالمند پارکینسونی

یکی از راه های مراقبت از سالمند پارکینسونی و یا بیمار پارکینسونی این است که داروهای وی را به موقع به او بدهند. پس از مصرف داروها علائم بیماری کمرنگ تر و یا از بین خواهند رفت. اما اگر مبتلایان به این بیماری در زمان مناسب داروی خود را دریافت نکنند منجر به عدم کنترل و تعادل بدن آن ها خواهد شد.نگهداری از سالمند پارکینسونی باید با کمال دقت انجام گیرد.

پرستاری در منزل

پرستار باتجربه سالمند و یا بیمار پارکینسونی باید به این موضوع توجه داشته باشد که امور مراقبتی در این زمینه را با یک روش روی همه بیماران خود انجام ندهد. به عبارتی باید گفت درمان پزشکی در افراد مختلف متفاوت است و هر بیمار بسته به نوع بیماری، سن و درجه پیشرفت بیماری درمان منحصربفرد شرایط خود را می خواهد.

سالمندان پارکینسونی

پارکینسون چگونه بر کسی تاثیر می گذارد

این بیماری دارای سه مرحله تشخیص، نگهداری و پیشرفته است. تشخیص درست باعث نگهداری و در نهایت کنترل بیماری می شود.

مشکلاتی که در مرحله پارکینسون پیشرفته وجود دارد:

  • سالمند برای مدیریت بهتر روی بیماری مجبور به استفاده بیش از حد دارو است که همین امر عوارضی را به دنبال خواهد داشت.
  • زمانیکه مصرف دارو کمتر از حد معمول باشد و یا در ساعات معین طبق تجویز پزشک استفاده نگردد باعث نوسانات حرکتی، حرکات غیرارادی و در نتیجه زمین خوردن و افتادن می شود.
  • مشکلات بلعیدن
  • کاهش صدای بیمار در اثر تحریک تارهای صوتی
  • علائمی نظیر افسردگی، اضطراب، توهم، هذیان و حالت آلزایمر
  • درد

نگهداری از سالمند

برخی از علائم پیشرفته می تواند منجر به افزایش ناتوانی و ضعف سلامتی بیمار و مخصوصا سالمند در برابر عفونت باشد. به همین دلیل نگهداری از سالمند پارکینسونی بسیار حساس تر نسبت به یک بیمار جوان است. چراکه این شرایط حتی ممکن است باعث ابتلای او به بیماری ذات الریه شود.

اتفاقا سالمند مبتلا به پارکینسون اغلب به دلیل عفونت یا بیماری دیگری که معمولا ناشی از پارکینسون است، جان خود را از دست می دهد.

چگونگی نگهداری از سالمند پارکینسونی

در مراحل پیشرفته پارکینسون، نیازهای بیمار یا سالمند ممکن است پیچیده تر شود و به همراه او، خانواده و سایر متخصصان مراقبت های بهداشتی و اجتماعی درگیر برنامه ریزی دقیق برای کنترل و بهبود اوضاع باشند.

مراقبت باید به طوری باشد که پاسخگوی همه نیازهای شخصی، روانی، اجتماعی و معنوی بیمار و خانواده او باشد. عواملی نظیر گزینه ها و روش های درمان، محل مراقبت از سالمند، و همچنین نوع مشاوره و پشتیبانی تاثیرگذار در این امر هستند.

مراقبت از سالمند پارکینسونی

در نظر داشته باشید که نگهداری از سالمند پارکینسونی ممکن است نیاز به تعدادی متخصص از جمله پرستار متخصص پارکینسون، بیمارستان و یا مراکز بهداشتی درمانی، فیزیوتراپیست، کاردرمانی، گفتاردرمانی و متخصص تغذیه داشته باشد.

حال چطور بفهمیم که سالمند مبتلا به پارکینسون ما نیاز به برنامه مراقبت دارد. پس از تشخیص پزشک و ایجاد یک پرونده درمانی و تشخیص قرارگیری بیمار در کدام مرحله از بیماری و همچنین مطالعه و بررسی در مورد پرونده پزشکی قبلی سالمند و یا بیمار(در صورت داشتن سابقه بیماری) می توان متوجه شد.

نگهداری از سالمند

اگر شخص برنامه مراقبت در محل خود را ندارد، باید در اسرع وقت این اطلاعات را جمع کرد. این موضوع باید در مورد خود شخص باشد، پرسش هایی از اعضای خانواده هم در پیرامون بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است.

سالمند مبتلا به پارکینسون می بایست داروهای خود را تا پایان عمر استفاده کند مگر اینکه دستور پزشک متخصص غیر این باشد. اگر سالمند تحت درمان شما در بلعیدن قرص مشکل داشت می توانید با مشورت پزشک راه دیگری را برگزینید.

خدمات پرستاری

جهت یافتن پرستار برای بیمار پارکینسونی خود می توانید بدون نیاز به مراجعه حضوری در مراکز خدمات پرستاری در منزل با دانلود اپلیکیشن خدمات پرستاری به راحتی و بدون صرف وقت و انرژی درخواست پرستار خود را ثبت کرده تا در اسرع وقت رسیدگی و پرستار مناسب به شما معرفی گردد. جهت دانلود و استفاده از اپلیکیشن می توانید علاوه بر سایت اصلی از کافه بازار و مایکت دانلود بفرماید.

مراقبت از سالمند

شرایط مراقبت