نگهداری از کودک در منزل
نگهداری از کودک در منزل که باید مادران مورد توجه خاص و با دقت بالا قراردهند. نگهداری و مراقبت از کودک باید با صبر و حوصله انجام گیرد .
۱-غربالگری نوزاد ( نگهداری از کودک )
غربالگری نوزاد در منزل تستی است که اصولا در اولین روز بعد از تولد نوزاد جهت جلوگیری از ناتوانیهای جسمی، ذهنی و حتی بیماریهای تهدید کننده انجام می گیرد. غربالگری یکی از موارد مهم جهت نگهداری از کودک در منزل بشمار میرود.
غربالگری نوزاد چیست؟
این آزمایش تشخیص زود هنگام مشکلات و بیماری های مربوط به نوزاد را که باعث درمان زود هنگام بیماری می شود، در اختیار کادر پزشکی و والدین قرار می دهد. در این دوره درمان مادر نوزاد و نوزاد به نگهداری دارند.
چرا غربالگری نوزاد انجام دهیم؟
همان طور که می دانید وجود اختلالات در بدو تولد نوزاد ممکن است شناسایی نشود. جهت پی بردن زودهنگام این اختلالات توسط پزشک، نیازمند بررسی های دقیقی هستیم تا پیش از اینکه نوزاد دچار آسیب جدی و بیماری های حاد در درازمدت شود، تحت درمان قرار گیرد. آزمایش غربالگری داده های مهم و اولیه ای به پزشک می دهند تا با توجه به نتایج آن بهترین تصمیم گرفته شود. غربالگری نوزاد به دو زمان قبل از تولد و بعد از تولد صورت می پذیرد.
غربالگری قبل از تولد نوزاد
در این مقاله قصد داریم شما را با این نوع آزمایش آشنا کنیم. معاینات تخصصی و متوالی حین بارداری سلامت جنین و همچنین آرامش خاطر والدین را به همراه خواهد داشت. مادران باردار می بایست با مراجعه به متخصص زنان تحت نظارت او بوده و تمام معاینات و آزمایشات غربالگری را به موقع و طبق دستور پزشک انجام دهند.
معاینات در حین بارداری
در هفته ۱۱تا۱۴ جنین به صورت کامل رشد کرده که با یک سونوگرافی می توان از سلامت او آگاه شد. در معاینه سه ماهه اول بارداری موارد زیر مشخص می گردد:
- اندازه گیری میزان مایع پشت گردن جنین
- احتمال وجود اختلالات کروموزومی در جنین
غربالگری جنین در دو گروه کمخطر و پرخطر قرار میگیرد و در صورت احتمال وجود هر نوع اختلال کروموزومی، ممکن است پزشک تقاضای آزمایشهای تشخیصی بیشتری را دهد.
حتی ممکن است انجام آزمایشهای غربالگری سه ماهۀ دوم را به شما توصیه کند و بعد از آن در صورت لزوم آزمایشهای تشخیصی تجویز شود.
اگر نتایج غربالگری در گروه پرخطر باشد، پزشک یکی از آزمایشهای نمونهگیری از پرزهای جفتی یا آمنیوسنتز را برای مادر تجویز می کند. اگر آزمایشهای خون غربالگری سه ماهۀ اول، در گروه کم خطر قرار گیرد، اما سونوگرافی همزمان با این آزمایشها انجام نشود، پزشک غربالگری سه ماهۀ دوم را در فاصلۀ هفتههای ۱۵ تا ۱۷ برای مادر تجویز خواهد کرد.
معاینه سه ماهه دوم بارداری
آزمایشهای غربالگری سه ماهۀ دوم نیز مانند سه ماهۀ اول تنها احتمال وجود یک نقص را نشان خواهد داد. درصورتیکه نتیجۀ آزمایش غربالگری سه ماهۀ دوم مثبت باشد، پزشک آزمایش تشخیصی آمنیوسنتز تجویز خواهد شد.
توصیه های خودمراقبتی به مادران باردار
- تغذیۀ صحیح
- افزایش وزن
- ویتامینهای لازم برای دوران بارداری
- توضیح در مورد مشکلات شایع در اوایل بارداری
- زدن واکسن آنفولانزا در اوایل فصل پاییز
- نگهداری از کودک در منزل
غربالگری نوزاد در منزل چگونه انجام می شود؟
اصولا غربالگری نوزاد در همان روز تولد نوزاد انجام می گیرد. اما بنا به دلایلی ممکن است این آزمایش به تعویق افتاده و یا نوزاد در منزل به دنیا آمده باشد. با توجه به این شرایط مراکز خدمات پرستاری با اعزام فرد متخصص این تست را انجام خواهند داد. نتایج آن طی ۲ تا ۳ هفته مشخص شده و برای پزشک نوزاد و والدین او ارجاع داده می شود.
این آزمایش نوزاد در منزل به وسیله گرفتن خون از پاشنه پای نوزاد انجام می گیرد. بهتر است والدین نگران نباشند چون نوزاد احساس درد کمی را تجربه خواهد کرد. قطره های خون را بر روی یک کاغذ مخصوص می چکانند و سپس آن را به عنوان نمونه جهت آزمایش ارسال می کنند. ممکن است پاشنه کودک کمی قرمز و یا حتی کبود شود. اما این علائم معمولاً طی چند روز از بین می روند.
به شما پیشنهاد می دهیم که به جای بردن نوزاد به آزمایشگاه از یک کارشناس نمونه گیر نوزاد جهت انجام غربالگری نوزاد در منزل استفاده کنید. البته در نظر داشته باشید که این کارشناس را یک مرکز خدمات پرستاری معتبر اعزام کند.
منفی بودن آزمایش غربالگری در منزل به چه معناست؟
- تمام تست ها در محدوده طبیعی بوده است.
- هیچ گونه ریسک بیماری در نوزاد وجود ندارد.
در این صورت نیازی به تست مجدد از نوزاد نخواهد بود. عباراتی مانند قبول، در محدوده و طبیعی از دیگر مفاهیمی هستند که نشان می دهد نوزاد هیچ مشکلی ندارد. منفی کاذب یک مورد نادر است که ممکن است به علت خطای آزمایشگاه صورت گرفته باشد. یا اگر خانواده نوزاد دچار سابقه بیماری باشند و صرف نظر از نتایج غربالگری نوزاد، علائمی در او دیده شود؛ می بایست این آزمایش مجدد انجام شود.
مثبت بودن آزمایش غربالگری در منزل به چه معناست؟
نتایج مثبت یعنی : حداقل نتیجه یک تست خارج از محدوده طبیعی است. این نتایج به صورت واژه هایی نظیر مردود، خارج از محدوده و غیر طبیعی نیز در برگه های جواب تست درج می شوند. مثبت بودن، این هشدار را به والدین می دهد که قطعا نوزاد یک نوع بیماری را دارد. در اولین فرصت باید تستهای تشخیصی که بیماری را تشخیص میدهند صورت پذیرد.
بعد از انجام تست های تشخیصی و بررسی نتایج که نشان دهد هیچ گونه مشکل و یا عارضه ای وجود ندارد، نتیجه مثبت کاذب رخ می دهد.
مثبت کاذب یعنی: تست، ریسک یک بیماری را نشان میدهد در حالی که کودک واقعا به آن بیماری مبتلا نیست.
گاهی اوقات پاسخ تست غربالگری نوزاد در منزل و یا آزمایشگاه ها و بیمارستان ها به صورت حد مرزی هستند. در این صورت تکرار تست بهترین اقدام خواهد بود.
فواید غربالگری نوزاد
اصولا از روی ظاهر نوزاد نمی توان تشخیص داد که نوزاد مبتلا به بیماری هست یا خیر. بنابراین گرفتن نمونه برای آزمایش و چندین نوع تست، راهی علمی و قابل اعتماد است. اگر غربالگری نوزاد انجام نشود ممکن است بیماری در سنین بالاتر در نوزاد خود را نشان دهد که برای درمان نیز دیر شده باشد.
امروزه با پیشرفت علم تمام اختلالات نوزاد در همان بدو تولد قابل شناسایی و تشخیص خواهد بود که با این آزمایشات به درمان سریع تر آن منجر می شود. حال ممکن است والدین به هر علتی نتوانند نوزاد خود را به مراکز درمانی و آزمایشگاه ها ببرند،
غربالگری نوزاد در منزل راه حلی ایمن، پیشرفته و سریع خواهد بود تا کمکی برای والدین و نوزاد در جهت تسهیل اقدامات پزشکی باشد.
روش های انجام غربالگری نوزاد در منزل
علاوه بر آزمایش خون تست شنوایی و همچنین آزمایشاتی جهت بیماری قلبی مادرزادی نیز انجام می گردد. با توجه به اینکه افراد قادر به بررسی حس شنوایی نوزاد از روی ظاهر نیستند؛ برای تست شنوایی نوزاد از گوشی ها و سنسورهای خاصی استفاده می شود تا والدین از سلامت گوش نوزاد اطمینان حاصل کنند.
همچنین نوع دیگری از آزمایش نوزاد در منزل وجود دارد که آن را پالس اکسیمتری مینامند. از یک سنسور روی پوست استفاده می کنند. این آزمایش اطلاعاتی در مورد اینکه چه مقدار اکسیژن در خون نوزاد وجود دارد به پزشک می دهد.
انواع آزمایش نوزاد در منزل
- ارزیابی هایی نظیر: ارزیابی ظاهر نوزاد، نبض، واکنش ها، فعالیت عضلانی و تنفس نوزاد
- تست فنیل کتونوری
PKU یک بیماری ارثی است. بدین معنا که بدن پروتئینی به نام فنیل آلانین را نمی تواند متابولیزه کند. این مورد روی مغز تاثیر گذاشته و درنتیجه باعث عقب افتادگی ذهنی نوزاد می شود. در صورت تشخیص زودهنگام این بیماری و درمان درست به وسیله غربالگری نوزاد میتوان از عوارض این بیماری جلوگیری کرد. - تست تیروئید؛ پایین بودن هورمون تیروئید منجر به مشکلات ذهنی و عقب ماندگی های ذهنی در نوزادان می شود. برای تشخیص این بیماری اصولا از روز سوم تا پنجم پس از تولد نوزاد تست می گیرند.
- تست گالاکتوزمی
گالاکتوزمی نیز نوعی بیماری ارثی است که نوزاد قادر به متابولیزه کردن قند موجود در شیر نیست. - تست شربت افرا
این بیماری نیز یک اختلال ارثی ناشی از متابولیسم غیر طبیعی پروتئین در بدن است. در صورتی که این بیماری تشخیص داده نشود و درمان نشود باعث مرگ نوزاد یا فلج شدن وی خواهد شد. - تست بیوتینیداز
کمبود آنزیم بیوتینیداز ممکن است منجر به ایجاد اسیدیته شدید در خون، اندام ها و سیستم های بدن شود. - تست هایپرپلازی مادرزادی آدرنال
بدن کودکان مبتلا نمی تواند به اندازه کافی هورمون کورتیزول تولید کند. همچنین رشد دستگاه تناسلی و هورمونهای بلوغ فرد نیز تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. - تست فاویسم
G6PD آنزیمی باعث ایمن بودن گلبول قرمز در بدن است. کمبود این آنزیم باعث بروز زردی یا یرقان، مشاهدۀ خون در ادرار و حتی مرگ میشود. - تست زردی نوزاد
اندازهگیری سطح بیلیروبین خون(زردی)، تستی است که در همه نوزادان مبتلا به زردی انجام میشود. اگر کودک دچار مشکل حادی نباشد معمولا این زردی بعد از ۲ تا ۳ هفته از بین خواهد رفت. در غیر این صورت باید آزمایش های دیگری نیز روی نوزاد انجام داد تا بیماری را تشخیص و به درمان آن اقدام کرد. - تست شنوایی
تستی که پاسخ های حلزون شنوایی و تستی که پاسخ های ساقه مغز را بررسی می کند. - اختلالات چرخه اوره
نوعی بیماری ژنتیکی که در اثر نقص در یکی از آنزیم های مسیر سنتز اوره ایجاد می شود. باعث تجمع آمونیاک در خون شده که اگر به به بافت مغز وارد شوند صدمات جبران ناپذیری به نوزاد وارد خواهد شد. ممکن است نوزاد دچار کما و مرگ شود. - اختلالات متابولیسم اسید های آمینه
این نوع بیماری به علت نقص آنزیم هایی در تولید اسیدهای آمینه ایجاد می شود. این اختلالات باعث انباشت مواد مضر در بدن فرد شده و با توجه به نوع آنزیم علائم متفاوت و مختلفی خواهد داشت. - اختلالات متابولیسم اسید های چرب
گروهی از بیماری های نورومتابولیک ارثی هستند که در اثر نقص در اکسیداسیون اسیدهای چرب بروز می کنند. کودکان مبتلا به این نوع اختلال دچار تاخیر تکاملی ذهنی و حرکتی می شوند. - اختلالات متابولیسم اسید های آلی
این اختلالات به اسیداوری اورگانیک معروف هستند. نقص در آنزیم های موثر در مسیرهای متابولیسم اسیدهای آمینه منجر به بروز این اختلالات می شود. کودکان مبتلا به طور دوره ای دچار اسیدوز متابولیک کشنده می شود.
واکسن ها و تزریقات لازم نوزاد
انجام واکسن های مهم برای نوزاد را نیز می توان در دسته غربالگری نوزاد در منزل گنجاند. پس از تولد نوزاد انجام تزریقات زیر مهم است.
تزریق سه واکسن:
پس از متولد شدن نوزاد، سه واکسن به او تزریق می شود. واکسن “ب ث ژ” برای جلوگیری از سل، واکسن هپاتیت B و فلج اطفال. این واکسن ها معمولاً در بدو تولد به نوزاد تزریق می شوند. پس از آن بر اساس جدول واکسیناسیون نوزاد که در پروندهٔ نوزاد است می بایست نوزاد را در روزها و ماه های مقرر شده بعدی برای واکسن به مراکز درمانی بهداشتی برده و یا با ارسال درخواست به مراکز خدمات پرستاری نیروی متخصص این کار را در منزل خود فراخوانده تا بدون دردسر واکسن نوزاد را بزنند.
تزریق ویتامین K:
تزریق ویتامین K باعث جلوگیری از خونریزی های خودبه خودی در بدن می شود. اکثر نوزادان با کمبود این ویتامین به دنیا می آیند. این ویتامین معمولاً در اتاق زایمان و پس از تولد، به نوزاد تزریق می شود. اما اگر این تزریق برای نوزاد شما انجام نشده است. کافی است با مشاوران ما تماس گرفته تا مجرب ترین نیروی تزریقات در منزل را در سریع ترین زمان ممکن به شما معرفی کنیم. تزریق این ویتامین نیز در منزل انجام می پذیرد.
غربالگری نوزاد در منزل با توجه به علائم و نشانه های بیماری
این مطلب یکی از موضوعات پرچالش برای والدین در زمان به دنیا آمدن نوزاد است که تصمیم گرفتیم در این مقاله بگنجانیم. با توجه به تجربه کم پدر و مادر بهتر است این علائم و نشانه ها را شناسایی کرده و از متخصصین بخواهیم تا در موارد ضروری آزمایش نوزاد در منزل را انجام دهند.
گریه بیش از حد نوزاد
اگر مطمئن هستید که نوزاد شما بیش از حد سیر و یا گرسنه نیست. و تمام روش های برای آرام کردن او را انجام داده اید. همچنین نوزاد مدت طولانی در حال گریه کردن است حتما با مرکز خدمات پرستاری هیراد تماس بگیرید تا مشاوران در اسرع وقت پاسخگوی شما باشند.
بی حالی شدید نوزاد
اگر نوزاد شما بسیار خواب آلود و بی حال است. و حتی برای شیر خوردن نیز بیدار نمی شود. ساعاتی را بدون خنده، گریه و دست و پا زدن گذرانده است حتما با مشاوران تماس بگیرید.
اختلال در تنفس نوزاد
گاهی نوزاد به دلایل متفاوتی از جمله پریدن شیر یا دارو در گلو و … ممکن است دچار اختلال در تنفس گردد. خس خس سینه و یا ناله کردن، تنفس مستمر و سریع، باز شدن سوارخهای بینی، انقباض در قفسه سینه، فرورفتگی پوست بالای استخوان ترقوه بین دنده ها یا در زیر دنده ها، تنفس سنگین و همراه با صدایی مثل خر خر ، صدای سوت زدن یا صداهای ترق ترق در طول دم و بازدم از نشانه های مشکلات تنفسی در نوزادان است.
اگر با این علائم مواجه شدید سریع اقدام کرده و نوزاد را به نزدیکترین مرکز درمانی ببرید. و یا می توانید با اورژانس تماس بگیرید. همچنین پرسنل همیشه آماده مراکز خدمات پرستاری در منزل هیراد نیز می توانند با ویزیت و در نهایت آزمایش در منزل نوزاد به شما کمک کنند.
تغییر در رفتار و واکنش نوزاد
اگر نوزاد شیر نمی خورد. نوع شیرخوردن او تغییر کرده است و تغییراتی از این قبیل دارد می توانید با پزشک خود در میان بگذارید.
شیر نخوردن
شیر نخوردن نوزاد یکی از معزلات مادران است که متاسفانه امروزه نیز آمار بالایی در جامعه دارد. در این مواقع پیشنهاد ما در میان گذاشتن این مسئله با پزشک و پرستاران متخصص در این خصوص است که با آموزش هایی این مشکل را برطرف می کنند.
کم آبی بدن نوزاد
کم آب شدن بدن نوزاد خطرناک است و می بایست آن را جدی گرفت. از نشانه های کم آبی بدن نوزاد: خواب آلودگی یا بی حالی ،کم شدن ادرار و کمتر از سه پوشک خیس در روز، خشکی مخاط داخل دهان و لب و تغییر غیرطبیعی در مدفوع می باشد. حتما این موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
مشکلاتی در مورد بند ناف نوزاد
اگر بو، چرک یا خونریزی از بند ناف و هر قرمزی و ورم در اطراف ناف نوزاد مشاهده کردید حتما به پزشک مراجعه کنید.
تغییر رنگ ادرار و مدفوع نوزاد
هر گونه تغییر در این مورد نیازمند ویزیت پزشک و در نهایت آزمایش است. این مورد را نیز می توانید با آزمایش نوزاد در منزل انجام داده و به درمان هر چه سریع تر آن بپردازید.
معرفی پرستار جهت نگهداری از کودک در منزل
اگر به تازگی صاحب فرزند شده اید و برای انجام غربالگری نوزاد در منزل نیاز به یک مرکز معتبر دارید که فرد متخصصی در نمونه گیری از نوزاد را در اسرع وقت برای شما اعزام کند می توانید با مرکز هیراد که شماره های تلفن شعبات آن در صفحه اول سایت درج شده است تماس گرفته و یا از طریق دانلود و نصب اپلیکیشن و ثبت درخواست آزمایش نوزاد در منزل را به راحتی و با خیالی آسوده انجام دهید.و همچنین می توانید از برنامه مایکت اپلیکیشن خدمات پرستاری هیراد را دانلود نمایید
۲-مربی کودک
مربی کودک در منزل فردی است که مانند یک مربی مهدکودک توانایی آموزش و انجام کار های ضروری کودک را دارد و با شایستگی که دارد میتواند به خوبی به کودکان اموزش دهدو از کودک نگهداری و مراقبت کند.مربی کودک باید اصول اولیه نگهداری از کودک در منزل را بداند.
مهد کودک یکی از اولین سال هایی است که کودک در آنجا مشغول تحصیل و آموزش مهارت های دیگر میشود و میتواند مهم ترین سال آموزش کودک نیز باشد گرچه هر مقطع از تحصیل اهمیت خاص خودش را دارد.مربی کودک میتواند بهترین گزینه برای این سال های مهم و سرنوشت ساز باشد به شکلی که میتواند در شکل گیری افکار کودک در مورد مدرسه وتحصیل باشد. یک مربی خود باید شرایط لازم را برای نگهداری کودک و مراقبت را باید داشته باشد و مهارت های که یک مربی کودک دارد عبارتند از:
صبوری:
فردی که مربی کودک است لازمه کارش صبور بودند است چون ممکن است در مواقعی با مشکل مواجعه شود و باید با خونسردی و صبوری مشکلات را از پیش رو بردارد. در بعضی موارد کودکان حواسشان از درس پرت میشود و یا گرسنه میشوند و حوصله گوش کردن را ندارند این وظیفه مربی کودک است که بتواند جوری برنامه ریزی کند که درس را به بخش های کوچک تری تقسیم کند و کم کم به کودکان تدریس کند.
اصلی ترین تجربه مربی سازگری با دستورات و فرمایش های والدین است که کمی کار را برای مربی سخت و طاقت فرسا میکند ولی خدمات پرستاری هیراد با نیروهای صبور خود این را تضمیین میکند که این کار را به راحتی انجام میدهد.
انرژی بالا:
مربی کودک باید مانند کودکان مشتاق به تدریس باشد و با انرژی بالا اطلاعاتی جدید به کودکان یاد دهد و این یکی از مهم ترین خصلت های زاتی یک مربی خوب است که پا به پای کودکان بازی کند و راه و رسم درست زندگی کردن را آموزش دهد و اگر این کار با انرژی بالا انجام شود کودکان واکنش مثبتی نشان میدهد و متواند در روند و پیشرفت این کودکان کمک کند.
در اخر روز این مربی کودک است که با آموزش صحیح به کودکان خسته شده است و با این کار به کوذکان یاد دادند که مدرسه و تحصیل کردن چقدر جذاب و سرگرم کننده است که این تلاش آن ها میتوانند از کودکان یه پژوهشگر و مهندس یا دکتر درست کند و تحویل جامعه دهد. مربیان کودکان اولین کسایی هستند که میتوانند تعلیم و تربیت را در کودکان شکوفا کند.
خلاقیت:
خلاقیت در تدریس در پیشرفت کودکان تاثیر به سزایی دارد.اغلب مربی کودکان خلاقیت هایی انجام میدهند که واقعا به کودک شور و انرژی میدهد مانند استفاده از وسایل بلا استفاده و دور ریز که متوانند با آن اثار جذاب و شگفت انگیز درست کنند. کودکانی که اولین بار با این خلاقیت های جذاب مواجه میشوند خیلی در ذهنشان برایشان سوال ایجاد میشود که این کار به مربی کمک میکند که تدریس بهتری داشته باشد. این خلاقیت ها باید بابرنامه ریزی باشد که همه والدین بدانند و هم خود مربی کودک و اینگونه والدین کمک میکنند به پیشرفت کودکشان و بچه ها بیشتر درگیر یادگیری میشوند.
عشق به کار:
اگر مربی کودک عاشق کار خود باشد اسان تر میتواند شعله یادگیری را در دل کودکان شعله ور کند. دوست داشتن کودکان بیشترین لازمه برای یک مربی کودک است. گاهی اوقات درست است که بچه ها دوست داشتنی هستند ولی به همان اندازه هم میتوانند لجباز باشند که این کار اگر مربی شوق و عشق به کار را نداشته باشد نمیتواند از پس کودکان بربیاید و در این صورت مناسب شغل مربی کودکان باشد.عشق به کار از اصول اولیه جهت نگهداری از کودک در منزل میباشد.
انعطاف پذیری:
انعطاف پذیری یکی از ضروری ترین خوصوصیات یک مربی کودک است. همان طور که گفته بودم کودکان غیر قابل پیش بینی هستند و زمانی متوانند بسیار مشتاق و مجذوب درس یاشد و مواقعی متواند شلوغ کار و شیطون باشد و به درس علاقه نشان ندهد که مربی کودک باید این کار بسیار مهم را برای اداره کودک داشته باشد و در خونسردی کامل با احترام به کودک شیوه تدریس را تغییر دهد تا در کودک شوق درس کم نشود.
خدمات پرستاری هیراد با بهترین مربی کودک در اختیار شماست و میتواند با شروع شدن سال جدید تحصیلی بهترین گزینه برای جایگزین معلم خصوصی باشد.در این روز های سخت که فرستادن کودک و فرزندان خود به مهد کودک مناسب نیست و باید به فکر مربی کودک مناسب باشد.
۳-نگهداری از کودک در منزل پوشکی
نگهداری از کودک پوشکی یکی از مهمترین مهارتی است که مادر باید اموخته باشد کوددک حداقل تا سن ۲ سالگی احتیاج به پوشک دارد. همچنین طی این زمان باید سایز پوشک هم مطابق با جسم و هیکل کودک تغییرنماید. نگهداری از کودک پوشکی احتیاج به تجربه کافی و وسایل مورد نیاز میباشد. همچنین چون مادران با عشق و علاقه پوشک کودک خود را تعویض مینمایند به هیچ عنوان احساس انزجار نخواهند کرد.
جهت پوشک کردن کودک باید با دقت انجام شود چون اعضاء بدن کودک خیلی ظریف و حساس میباشد و به همین خاطر باید با کمال لطافت و دقت کافی انجام گیرد . همچنین از نظر بهداشتی باید مورد توجه خاصی قرار گیرد.پوشک کردن کودک یکی از اصول نگهداری از کودک در منزل میباشد.
برای تعویض پوشک کودک بهتر است ابتدا محیط و وسایل مورد نیاز را آماده کنید. نکات را که برای این کار باید نظر بگیرید:
مکانی را در نظر بگیرید که هم گرم باشد و هم کاملا تمیز باشد
می توانید جهت سهولت از یک میز تعویض پوشک استفاده کنید
حتما از یک ملحفه و یا حوله ویا زیر انداز کاملا تمیز در مکانی که قراراست پوشک را تعویض کنید استفاده نمایید
جهت تعویض پوشاک مناسب است که کنار دست خود مقداری دستمال کاغذی داشته باشید
می توانید هم از دستمال مرطوب و یا آب نیمه گره و مقداری پنبه بهداشتی استفاده نماید
از پماد سوختگی و یا پودر بچه برای نگهداری از کودک در منزل استفاده نمایید
جهت جلو گیری از حساسیت و سوختگی ناشی از ادار باید پوشاک را مرتب و زود به زود تعویض نمود و حتما از پماد و یا پودر سوختگی استفاده نمایید
به خاطر داشته باشید که تعوض کردن پوشک زمان بسیار خوبی برای برقراری ارتباط عاطفی میان شما و کودک شماست. در هنگام تمیز کردن یا شستن کودک، با او صحبت کنید که هم حواس کودک را پرت کنید تا بی قراری نکند و هم متوجه این موضوع بشود که شما مشغول به چکاری هستید. زمانی که کودک خود را تمییز نمودید و پوشکش را تعویض نمودید اورا در اغوش گرفته و ببوسید تا ارتباط عاطفی بهتری بتوانید برقرار کنید.
نگهداری از کودک در منزل پوشکی باید با عطوفت خاصی صورت بپذیرد تا بتوانید با کودک خود ارتباط عاطفی و قلبی ایجاد نمایید .
مادر به هیچ عنوان نباید تعویض پوشاک را به تاخیر بی اندازد چون سبب سوختگی و عفونت میگردد . زمانی که کودک در پوشک خود مدفوع می نماید لازم هست با آب ولرم شتشو گردد تا موجب سوختگی بر اثر ادرار و یا مدفوع در دستگاه تناسلی کودک نگردد.
همچنین جهت تعویض پوشک به لباس کودک توجه کنید که مبادا ادرار او یا مدفوع کودک نشت کرده باشد و لباس کودک کثیف شده باشد . همیشه سعی کنید از پوشک خوب استفاده نماید اصلا یک پوشک باید دارای چه خصوصیاتی باشد ؟
دارای جذب بالا
دارای چسب های قوی و منعطف
مهم بودن ضدحساسیت بودن پوشک
نوارهای کشی و نرم پوشک
بعضی از مادران جهت نگهداری از کودک خود احتیاج به کمک دارند که از این رو اقدام به استخدام پرستار کودک مینمایند.شرکت خدمات پرستاری هیراد در این راستا جهت رفاه حال این مادران اقدام به ارائه اپلیکیشن خدمات پرستاری هیرادنموده که بتوانند به راحتی پرستار مورد نظرخود را انتخاب نمایند.
۴-نگهداری از کودک در منزل
در دنیای اقتصادی و شغلی امروزه خانواده ها درگیر کار و مشغله فکری هستند و زمان کمتری برای نگهداری کودکان و فرزندان خود دارند ،
از طرفی تربیت و نگهداری فرزندان یکی از دغدغه فکری خانواده ها نسبت به زمان کمشان می باشد .
یکی از راه حل های متداولی که زوجین شاغل برای پرستاری و نگهداری کودک خود بر می گزینند ثبت نام کودکان در مهدکودک و مراکز تفریحی کودکان می باشد اما بعضی از کودکان به دلیل سن کم نمی توانند با کودکان دیگر ارتباط برقرار کند و دچار مشکلات روحی می شوند و یا کودک یاران به دلیل تعداد زیاد کودک نمی توانند وقت مناسبی را برای نگهداری و مراقبت از کودک شما صرف کند به همین دلیل این مراکز ممکن است به روحیه کودک دلبند شما آسیب برساند.
خدمات پرستاری در منزل هیراد با کمک پرستاران با تجربه در زمینه کودکیاری خود توانسته است با ارائه خدمات پرستاری از کودک در منزل این امکان را فراهم کند تا از کودک دلبندتان در منزل نگهداری و مراقبت از کودک در منزل شود
وظایف پرستاران جهت نگهداری از کودک در منزل :
-
مراقبت و نگهداری از کودک در منزل
-
تعویض پوشاک کودک
-
استحمام کودک
-
پخت و پز غذا نسبت برای کودک نسبت به رژیم غذایی کودک
-
آموزش و صحبت با کودک برای یادگیری زبان فارسی و ………
-
کمک به کودک برای راه رفتن
-
پرستاری از کودک در منزل و همیاری کودک در تفریحات خارج از خانه با نظارت والدین
پرستاری از کودک در منزل ،نیازمند فردی با تجربه و تحصیل کرده میباشد و فردی که با روحیات کودکان آشنا باشد خدمات بالینی هیراد این تضمین را به شما می دهد که با اعزام نیروی با تجربه تمامی نیاز های روحی و جسمی کودک شما را بر طرف سازد و بهترین سرویس جهت نگهداری از کودک در منزل را ارائه میدهد.
خدمات بالینی هیراد با کادر مجرب خود آماده خدمت رسانی به شما و عزیزانتان دزمینه پرستاری کودک در منزل و نگهداری از سالمند در منزل و ……. می باشد
افرادی که در حال جستجو جهت یافتن پرستار برای فرزند دلبندشان هستند به راحتی میتوانند با دانلود اپلیکیشن خدمات پرستاری هیراد از برنامه کافه بازار به هدف خود برسند.
۵-گفتار درمانی کودک در منزل
گفتار درمانی کودک در منزل مزایای بسیاری برای کودک خواهد داشت. این نوع درمان در منزل تاثیری بسیار خوبی در روحیه کودک می گذارد چرا که در محیط منزل و کنار اعضای خانواده آرامش بیشتری خواهد داشت.
گفتار درمانی کودک چیست؟
این علم تمرکز روی شناخت آسیب های زبانی و گفتاری دارد. اختلال ها را تشخیص داده و با توجه به آن ها روش های درمانی ارتباط، درک، صوت و بلع را تجویز می کند. در این زمینه دو نوع اختلال وجود دارد؛ اختلال در گفتار و اختلال در زبان
اختلال در گفتار
در اختلالات گفتاری، کودک در تلفظ کلمات، صداها و آواها مشکل دارد. نمی تواند با استفاده از زبان، فک و لب ها کلمات و اصوات را ادا کند.
انواع رایج اختلالات در گفتار
- کودک می داند چه می خواهد و حتی می تواند آن را بنویسد. اما مغز توانایی ارسال این پیام را به زبان ندارد. به این اختلال آپراکسی گفتار می گویند.
- لکنت زبان
- گفتار آهسته و در نتیجه حرکات آهسته فک و زبان در هنگام صحبت کردن که به آن اختلال دیس آرتریا می گویند.
- اختلال نوک زبانی
انواع رایج اختلالات در زبان
این کودکان در بیان تلفظ کلمات مشکل ندارد؛ بلکه در بیان معنی و مفهوم جملات مشکل دارند. به طوری که نمی توانند از فعل و فاعل درست هنگام صحبت کردن استفاده کنند.
- اگر کودک نتواند مفهوم را در قالب جملات و توصیف های درست بگوید دچار اختلال زبان بیانی شده است.
- اگر کودک در درک صحبت های دیگران نیز دچار مشکل باشد آن گاه از اختلال زبان دریافتی رنج می برد.
انواع تکنیک های گفتار درمانی
همان طور که در ابتدای مقاله گفته شد گفتار درمانی در نگهداری ازکودک در منزل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و نتایج بهتری نیز دربر خواهد داشت.با استفاده از تکنیک های متفاوت در گفتار درمانی کودک در منزل توسط والدین یا پرستار کودک می توان نتایج چشم گیری در پیشرفت گفتار کودک مشاهده کرد. در ادامه به معرفی و شرح هر یک از این تکنیک ها خواهیم پرداخت.
- با کودک گفت و گو کنیم.
در زندگی روزمره ای که داریم برنامه صحبت با کودک را همیشه در اولویت قرار دهیم. از او سوال کنیم، در مورد علایق او صحبت کنیم. حتی در مورد مسائل پیش پا افتاده نیز سر صحبت با او را باز کنیم. در کارهای خانه به او مسئولیت بدهیم و با توجه به آن، با کودک صحبت کرده و تعامل داشته باشیم. - بازی با کودک
یکی دیگر از روش هایی است که کمک زیادی به درمان او خواهد کرد. سعی کنید بازی هایی را انتخاب کنید که بیشتر از ارتباط زبانی و گفتاری استفاده شود. مثلا به نوبت کلمه بگویید.( می تواند نام گیاهان، حیوانات یا هر چیز دیگری باشد.) یا نوشتن صداها، حروف و کلمات روی کارت ها و سپس تلفظ آن ها و … - با یک آینه تلفظ صحیح حروف و صداها را به کودک بیاموزید.
گفتار درمانی کودک از طریق آینه و آموزش نوع تلفظ صحیح حروف یکی از تمرین های مهم در روش درمان است. به طور مثال برای تلفظ حرف سین دقیقا حرکات فک، لب و زبان را به او نشان داده و چندین بار این کار را تکرار کنید. از کودک بخواهید همراه شما انجام دهد. - کودک را از تماشای طولانی مدت برنامه های تلویزیون و بازی های کامپیوتری دور نگه دارید.
تماشا کردن و صحبت نکردن طولانی مدت سرعت نتیجه بخشی تمام تمرینات گفتار درمانی کودک را کند خواهد کرد. - اگر کودک در سنی است که توانایی خواندن دارد؛ حتما او را تشویق کنید تا مطالب را با صدای بلند بخواند.
- گوش دادن به فایل های صوتی
مانند قصه ها و اشعار می تواند به گفتار درمانی کودک در منزل کمک کند. چرا که شنیدن و تکرار کلمات باعث می شود کودک مهارت زیادی در تلفظ به دست آورد. - ورزش لب
یکی دیگر از متدهای گفتار درمانی کودک در منزل است که با تمرین حرکات لب تلفظ آواها را انجام می دهند. - شاید باور نکنید اما ساز زدن به وسیله دهان، یک تمرین برای کنترل نفس، عضلات و لب است.
موارد بالا تکنیک هایی هستند که به حرف زدن و تلفظ صحیح کلمات به کودک کمک می کنند. غیر از روش های کاربردی بالا والدین و پرستار کودک می بایست برنامه ریزی و زمان بندی دقیقی در راستای گفتار درمانی کودک انجام دهند.
گفتار درمانی کودک چه مدت طول می کشد؟
مدت زمان درمان بستگی به مواردی از قبیل جنس مذکر و یا مونث بودن کودک، میزان آسیب در گفتار و زبان او، سن کودک، درمانگر وی، نوع تمرینات و همچنین میزان تمرینات او دارد.
کودکان ممکن است یکبار در هفته یا چند بار در هفته گفتار درمانگر را ببینند. هر چه جلسات گفتار درمانی کودک در منزل بیشتر باشد سریع تر به نتیجه خواهد رسید.
درمان میتواند چند هفته، چند ماه یا چند سال طول بکشد.
به هر حال بهترین توصیه برای این نوع کودکان و والدین آن ها تمرین، تمرین و تمرین است.
به همان میزان که ضربات آزاد یا حفظ کردن جدولضرب با توجه به تمرینات بسیار نتیجه می دهد؛ گفتار درمانی کودک نیز نتیجه خواهد داد.
کمک والدین در گفتار درمانی کودک در منزل
نقش کلیدی والدین در درمان گفتار کودک شان را نباید نادیده گرفت.
کودکانی که برنامه گفتار درمانی را سریع تر و با بهترین نتیجه به پایان رسانده اند همان کسانی هستند که والدین آن ها با توجه و تمرینات درست کنار آن ها بوده اند.
از درمانگر فرزند خود بپرسید که چه کاری می توانید انجام دهید!
والدین به راحتی می توانند با توجه به برنامه پرستار درمانگر به فرزند خود کمک کنند.
این امر باعث تضمین و پیشرفت مداوم مهارتهای جدید می شود.
غلبه بر یک اختلال گفتاری یا زبانی نیاز به زمان و تلاش لازم دارد، که با تمرین روزانه و تکرار بسیار امکان پذیر خواهد بود.
بنابراین مهم است که همه اعضای خانواده در برخورد با کودک صبور بوده و شرایط کودک را درک کنند.
برنامه ریزی جهت گفتار درمانی کودک در منزل( مناسب والدین و مربی کودک)
در ابتدا یک برنامه کلی برای درمان تهیه کنید. هیچ موضوع و مورد خارجی نباید در برنامه درمانی شما تاثیر گذاشته و آن را مختل کند.
زمان جلسات اول درمان را کوتاه تر در نظر بگیرید تا کودک خسته نشود.
برای هر جلسه برنامه ای از پیش تعیین کنید تا سریع کار را شروع کرده و در مسیری هدفمند از درمان باشید.
حین تمرین به کودک زمان بدهید و عجله نکنید تا در آرامش و با تمرکز بیشتری تمرینات را انجام دهد.
کلاس آموزش و گفتار درمانی را خشک و جدی برگزار نکنید.
هر جلسه را به موضوع و تمرینی خاص اختصاص دهید.
در آموزش ها از بازی، دادن پاداش و انگیزه به کودک استفاده کنید.
روند پیشرفت گفتار درمانی کودک را ثبت کنید.
و نکات مهم بسیار دیگری که حتما در ارتباط با کودک و نوع شخصیت وی می توانید کشف کنید تا روند گفتار درمانی او به خوبی پیش رود.
چطور متوجه شویم که کودک نیاز به گفتار درمانی دارد؟
- اگر دیگران به سختی متوجه می شوند که کودک چه می خواهد و چه می گوید!
- اگر در هنگام صحبت کردن به نوعی با خود جدل می کند.
- اگر در صحبت کردن لکنت و تکرار دارند.
- اگر در یادگیری، برقراری ارتباط، مهارت هایی برای بازی و غیره مشکل دارد.
حتی کودکانی که دچار بیماری اوتیسم هستند نیز امکان دارد دچار اختلال در گفتار و بیان شوند که با توجه به تجویز پزشک کودک،گفتار درمانی باید برای آن ها نیز انجام شود.
از یک روانشناس کودک نیز می توان در این زمینه و جهت تشخیص این موارد کمک گرفت.
همچنین اگر دارای اختلالات زیر هستند:
- اختلالات شنوایی
- تأخیرهای شناختی (عقلانی، فکری)
- عضلات ضعیف دهان
- گرفتگی صدای مزمن
- شکاف لب یا شکاف کام
- مشکلات طراحی حرکتی
- مشکلات بیانی
- اختلال در روان صحبت کردن
- مشکلات تنفسی
- اختلالات تغذیه و بلع
- آسیب تروماتیک مغز
گفتار درمانی کودک ۲ ساله
همان طور که در بالا اشاره شد، عامل “سن کودک ” نقش مهمی در نحوه چگونگی گفتار درمانی کودک در منزل دارد.
تا سن ۲ سالگی، کودکان به زبان آورن کلماتی که یاد گرفته اند را شروع میکنند.
علائم زیر راهنمایی برای والدین کودک ۲ ساله خواهند بود تا متوجه ضعف در گفتار کودک خود شد:
- عدم توانایی گفتار در کلمات بزرگ و یا بیشتر از یک یا دوبخشی
- عدم توانایی پاسخی در برابر پرسش اشاره به چشم، گوش و بینی
- عدم بیان جملات ساده دوبخشی
- عدم تلفظ صحیح حروفی مانند م، و، ه، ب و پ
- عدم تشخیص ۱۰۰ درصدی تمام حرف های کودک
گفتار درمانی کودک ۳ ساله
در سن ۳ سالگی دایرۀ لغات کودک تا حدود ۱۰۰۰ کلمه افزایش مییابد.
در جملات ۳ و ۴ کلمهای از اسمها، صفات و افعال استفاده کند.
او می تواند خود و دیگران را به اسم صدا بزند.
اسامی را جمع ببندد.
سوال بپرسد.
حتی داستان بگوید و یا شعر بخواند.
اگر کودک نوپای شما این مراحل مهم در گفتار را طی نکرده ممکن است دچار تأخیر در گفتار شده باشد.
گفتار درمانی کودک ۳ ساله اصولا با:
- علائم تأخیر در گفتار کودکان نوپا
- اقدامات اولیه
- نقش والدین در پیشرفت گفتاری کودک
- تفاوت تأخیر در گفتار و تأخیر در زبان
صورت می پذیرد.
اگر تأخیر رشدی فقط مربوط به گفتار باشد برای حل آن تنها یک مداخله اولیه نیاز است. گفتار کودک تا رسیدن به سن دبستان پیشرفت کرده و به سطح طبیعی میرسد.
با توجه به اینکه تأخیر در گفتار میتواند باعث پدید آمدن مشکلات رفتاری و اجتماعی شود، ممکن است کودک ۳ ساله قبل از ورود به مدرسه واجد شرایط خدمات مداخلهای اولیه صورت پذیرد.
درمان مشکلات زیربنایی برای گفتار درمانی کودک در منزل ۳ ساله
- کمک به رفع مشکلات شنوایی
- درمان و اصلاح مشکلات (جسمانی) مربوط به دهان یا زبان
- کاردرمانی
- فیزیوتراپی
- ABA درمانی
- مدیریت اختلالات نورولوژیک
اگر دربارۀ تواناییهای گفتاری یا زبانی کودک خود سؤالاتی در ذهن دارید با متخصص گفتار درمانی در منزل موسسه هیراد مشورت کنید.
مداخلۀ اولیه برای درمان تأخیر در گفتار میتواند موجب رفع این مشکل در کودک ۳ ساله شود.
گفتار درمانی کودک ۴ ساله
وقتی کودک شما در سن ۴ سالگی قرار دارد می بایست گفتار او بین ۷۵ تا ۹۰ درصد توسط افراد غریبه درک شود. آن ها اصولا باید متوجه حرف زدن کودک شما شوند.
یک کودک ۴ ساله می بایست تمامی ضمایر، ترکیبات، نشانه های جمع و زمان فعل ها را بداند و به کار گیرد.
همچنین مهارت های کاربردشناسی اعم از:
- نوبت گیری و بازی با دیگر افراد
- تجربیات شخصی را از طریق انتقال کلام یا گفتار
- جدایی راحت از مراقب یا پرستار خود
- تمرین مهارت های مکالمه از طریق صحبت با خود به طور مکرر
- بازی نمایشی
- بروز علائمی مانند ناامیدی، هیجان و …
- بیان کردن افکار و احساسات خود
را بداند و انجام دهد.
همچنین مهارت های خواندن و نوشتن را تا حدودی بداند.
رنگ ها را تشخیص دهد.
پاسخ های متنوعی در برابر پرسش ها دهد.
گفتار درمانی کودک در منزل : مختص کودک ۴ ساله
- از کلماتی مانند اول و آخر یا راست و چپ استفاده شود.
- در مورد متضادها ، مانند بالا و پایین یا بزرگ و کوچک صحبت گردد.
- توانایی دسته بندی کردن اشیای اطراف خود را داشته باشد.
- چگونگی انجام کاری را بتواند توضیح دهد.
- آموزش کلمات جدید به کودک
- کلمات را تعریف کند و در مورد آن ها صحبت کند.
تمریناتی که به درمان گفتار کودک ۴ ساله شما کمک می کنند
- کودکتان را وادارید که به شما در مورد چگونگی انجام کاری توضیح دهد.
به طور مثال چگونه یک پتو را تا کنید یا یک عکس را رنگ کنید یا یک لیوان چای بریزید. - با کودکتان آواز بخوانید و آن ها را تشویق کنید تا از مهارت های زبانی خود استفاده کنند.
همین طور حافظه ی شنوایی شان فعال گردد. - با هم پانتومیم بازی کنید.
این استراتژی برای تشویق کودکان فاقد کلام به ارتباط و گفتگو پیشنهاد می گردد.
این کار برای کودک ۴ تا ۶ ساله که می تواند ارتباط کلامی برقرار کند و روی مهارت های زبانش کار کند سرگرم کننده و مفید خواهد بود. - یک راه عالی برای تشویق کودک و گفتار درمانی کودک در منزل، به کارگیری مهارت های کلامی است.
- کودک را وادار به تقلید از خود کنید.
دیدن یک الگو که یک فعالیتی را به درستی تکمیل می کند یکی از بهترین راه هاست.
چطور مربی مناسب برای گفتار درمانی کودک در منزل پیدا کنیم؟
اغلب والدین به علت مشغله زیاد ممکن است زمان کافی برای درمان فرزند خود نداشته باشند. یا به درستی این درمان را انجام ندهند. بهترین راه حل از نظر ما استخدام یک مربی کودک در منزل است که در کنار پرستاری از او بتواند گفتار درمانی کودک در منزل را نیز انجام دهد و البته که این آموزش و درمان نیاز به تخصص، مهارت و تحصیلات دارد و هر پرستار کودکی نمی تواند این درمان را انجام دهد.
اما متخصصان گفتار درمانی هستند که هم کار پرستاری و مراقبت، آموزش، تربیت، و درمان هایی مانند گفتار درمانی را انجام دهند.
به هر دلیلی اگر به چنین پرستاری دسترسی نداشتید می توانید از پرستاران متخصص در این زمینه کمک گرفته تا به صورت پاره وقت گفتار درمانی کودک در منزل را انجام دهند.
استخدام یک پرستار به هر حال روش مناسب تری نسبت به بردن کودک به مراکز گفتار درمانی یا کلینیک هاست. زیرا این درمان زمانی که در محیط خانه و خانواده انجام می شود تاثیرات بهتری خواهد گذاشت. به علاوه درمان با سرعت بیشتری انجام می گردد. چرا که تمرکز پرستار روی یک کودک خواهد بود.
مدارک و سوابق یک گفتار درمان کودک
درمانگر گفتار درمانی کودک در منزل می بایست حداقل مدرک کارشناسی مرتبط و مجوز رسمی از وزارت بهداشت در این زمینه را دارا باشد.
همچنین گواهی صلاحیت بالینی نیز از جمله مدرک مهمی در این زمینه است. دارای گواهینامه ASHA باشد.
خدمات پرستاری در منزل هیراد آماده خدمت رسانی به کودکانی است که در گفتار و تکلم مشکل دارند. با ثبت درخواست در اپلیکیشن هیراد یا تماس با شماره های داخل سایت در شعبه های مختلف هیراد در شهر تهران می توانید مربی مناسب برای گفتار درمانی کودک خود را بیابید و از امکانات این مرکز استفاده نمایید وهمچنین می توانید ار برنامه مایکت اپلیکیشن خدمات پرستار ی هیراد را دانلود نماید.
۶– روانشناس کودک در منزل
روانشناس کودک در منزل با ارائه متدهایی نوین در زمینه روانشناسی کودکان، با مشاوره و درمان های هوشمندانه و علمی کمک شایانی به کودکان می کند.
ارتباط بین روانشناس کودک در منزل را مراکز خدمات پرستاری دارای مجوز (با وجود کادری مجرب، پرستاران و روانشناسان متخصص) با خانواده ها ایجاد می کنند. مزیت اصلی مشاوره روان شناسی کودک در منزل پشتیبانی ۲۴ ساعته آن است که می توان به راحتی و در مواقع ضروری از روانشناسان کمک گرفت.
روانشناس کودک کیست؟
روانشناسی کودک علمی است متمرکز بر روی فرایندهای روانی کودک که از کودکی تا بزرگسالی ادامه خواهد داشت. این روانشناسان به ارتباطات هر چه بهتر کودک با دنیای پیرامون آن ها کمک کرده و باعث رشد ذهنی و تقویت قدرت اعتماد به نفس، تعامل و مثبت نگری در کودک می شوند.
اهداف مشاوره روان شناسی کودک در منزل
با توجه به روحیه شکننده کودکان می بایست این موضوع را در نظر بگیریم که عوامل محیط خارج از منزل و حتی داخل منزل روی کودک اثرگذار خواهند بود.
مقایسه بین احساسات در بزرگسالان و کودکان خود عاملی در ایجاد استرس و افسردگی های طولانی مدت در کودک می شود.
در جلسات مشاوره، روان شناسان اصولا از تکنیک های مختلفی جهت بهبود وضعیت کودک انجام می دهند.
انتخاب این تکنیک ها به نوع شرایط و ویژگی های کودک برمی گردد.
در مرکز خدمات پرستاری هیراد از متخصصان و روان شناسانی کمک می گیریم که بر اساس تجربه های زیاد تشخیص های درستی انجام می دهند.
پس از تشخیص می توان درمان را شروع کرد.
درمان شناختی-رفتاری (CBT) درمانی است که در مورد کودک دچار اضطراب و افسردگی تجویز می گردد.
در این نوع درمان افکار و انرژی های مثبت جایگزین افکار و انرژی های منفی ذهنی کودک شده و راه کارهای مقابله و مدیریت احساسات به کودک آموزش داده می شود.
از دیگر روش ها بازی درمانی است.
این روش بیشتر مناسب کودکان کوچکتر می باشد.
هدف از این درمان یادگیری بیان تفکرات و احساسات است.
آموزش مهارت اجتماعی کودک نیز راه بعدی جهت درمان خواهد بود. روانشناس کودک در منزل چگونگی تعامل کودک با افراد محیط اطراف و همچنین چگونگی واکنش کودک در برابر رویدادهای روزمره زندگی را می آموزد.
مشاوره و روان شناسی کودک و نوجوانی که از قدرت تجزیه و تحلیل مسائل برخوردار شده اند، از طریق گفتار درمانی دنبال می شود.
نقش والدین در مشاوره و روان شناسی کودک
اکثر والدین در جلسات روانشناس کودک در منزل حضور دارند. البته این حضور مستلزم اجازه روان شناس کودک خواهد بود.
به خاطر داشته باشیم که والدین اولین اشخاصی هستند که کودک آن ها را می بیند، با آن ها زندگی می کند و از آن ها یاد می گیرد.
از این رو اولین الگوهای کودک در زندگی هستند.
بنابراین رفتار یا گفتار اشتباه والدین می تواند تاثیر بسزایی روی کودک بگذارد.
از این رو بهتر است والدین نیز در جلسات مشاوره حضور داشته باشند و نکات مهمی را که از روان شناس می آموزند در رفتار با کودک اعمال کنند.
این توجه بیشتر و رفتار عاشقانه و محبت آمیزتر والدین سرعت روند درمان را افزایش خواهد داد.
همچنین اطلاعات والدین در مورد کودک نیز برای روان شناسان اطلاعات مفید و مهمی را در پی خواهد داشت.
پس روانشناس کودک در منزل و حضور یا یاری والدین در جلسات مشاوره مکمل هم خواهند بود.بنابراین به این نکات جهت نگهداری از کودک در منزل توجه داشته باشید.
بررسی انواع اختلالات رایج در کودکان ، شناخت و درمان آن ها
در این قسمت سعی داریم در مورد رایج ترین اختلالات بالینی و مشکلات رفتاری در کودکان صحبت کنیم.
به طور کلی کودکان ممکن است دو نوع اختلال رایج در کودکان داشته باشیم. این اختلالات بالطبع نیار به مشاوره روان شناسی کودک در منزل یا کلینیک مشاوره دارد.
اختلالات بالینی در کودکان
مکیدن انگشت در کودکان
گاهی مکیدن انگشت ممکن است برای بسیاری از خانواده ها مورد ساده ای به نظر برسد. اما ابتدا بهتر است دلیل این رفتار کودک را از خود بپرسیم.
بیشتر کودکان برای رهایی از تنش ها، کاهش اضطراب و احساس ناتوانی، از عادت های عصبی کمک می گیرند.
یک روانشناس کودک به جای رفتار آمرانه و یا تهدید و … ابتدا سعی در شناسایی و سپس برطرف کردن این تنش ها و اضطراب ها در کودک می کند.
بنابراین کودک با آموختن روش های بهتر برای مقابله با تنش ها، وابستگی اش به این رفتار ها را کمتر می کند.
ترک عادت مکیدن انگشت کودک از سن بعد از سه سالگی است. ممکن است کودک از بدو تولد تا ۲-۳ سالگی این عادت را داشته باشد که نیاز به درمان خاصی ندارد.
اما اگر بعد از سه سالگی ادامه دار شود نیاز به مشاوره روان شناسی کودک در منزل یا کلینیک را دارد.
جویدن ناخن در کودکان
جویدن ناخن نیز از رایج ترین عادات عصبی در کودکان است. چه بسا بسیاری از بزرگسالان نیز به این عادت مبتلا هستند و پس از طی سال ها و بزرگ شدن آن را ترک نکرده اند.
این رفتار نیز از همان سنین کودکی نشات می گیرد.
از علل این رفتار در کودکان می توان به عصبانیت بیش از حد، تضادهای فکری، دلواپسی های زیاد و عادت اشاره نمود.
از متدهای ترک این عادت می توان به راه کارهایی از قبیل کسب آرامش تدریجی کودک و آموختن آگاهی به او توسط روانشناس کودک در منزل نام برد.
لجبازی در کودکان
هر قدر کودک بزرگ تر می شود، توانمندی و میزان استقلال او نیز بیشتر می گردد.
طبیعی است که این افزایش توانمندی ها موجب افزایش تمایل کودک برای انجام مستقلانه بسیاری از امور زندگی گردد.
این جاست که تعارض بین خواسته او و والدین بیشتر می شود. در پی آن لجبازی های کودکانه شروع خواهد شد.
کودک لجباز با فریاد و جیغ زدن، پا به زمین کوبیدن، گریه کردن سعی می کند به خواسته های خود برسد.
با یادگیری و به کارگیری مهارت ها و اصول تربیتی مانند توجه کردن، نادیده گرفتن، گوش دادن، تشویق و تنبیه و دستور دادن می توان آن ها را یاری کرد.
روانشناس کودک در منزل و مقابله با دروغگویی کودک
دروغگویی و راستگویی در سنین مختلف، تعابیر مختلفی دارند.
بنابراین نوع مقابله با دروغگویی کودک به سن او وابسته است.
این تفسیر که ” هر چیز مامان و بابارو خوشحال کنه خوبه و هر چیز اونارو عصبانی و ناراحت کنه بده ” دقیقا نشات از رفتار والدین دارد.
زیرا کودکان زیر ۴ سال اغلب براساس خشنودی والدین خود کار انجام می دهند. پس والدین نباید سر هر رفتاری از کودک واکنش های سریع داشته باشند.
خجالت و انزوا در کودکان
اگر خجالت کشیدن کودک به جایی برسد تا در ارتباط او در خانواده، مدرسه و اجتماع اختلال ایجاد کند مسئله مهمی خواهد بود.
در این زمان حتما با مشاوره و روان شناس در میان بگذارید تا عواقب آن در بزرگسالی نمایان نشود.
پرخاشگری کودکان
پرخاشگری یعنی واکنش انفجاری و آتشین کودک نسبت به محرومیت و ناکامی او.
شکستن اشیا ، کتک زدن والدین ، گاز گرفتن ، فریاد کشیدن و … از علائم پرخاشگری است.
اگر پرخاشگری در سنین کودکی درمان نشود او را تبدیل به فردی غیراخلاقی در جامعه و خانواده خواهد کرد.
روانشناس کودک در منزل با آرام کردن او، برخورد منطقی و اطمینان بخشیدن به کودک بهترین راه حل خواهد بود.
بهانه گیری کودکان
نق زدن کودک در ۳ تا ۴ سالگی به اوج خود می رسد. اگر راه حل فوری برای آن پیدا نکنید تا سنین دبستان ادامه پیدا خواهد کرد.
این راه حل می تواند خود والدین و یا روانشناس کودک در منزل یا کلینیک باشد.
مشکلات رایج رفتاری در کودک
روانشناس کودک در منزل و مقابله با بیش فعالی کودک
توجه کوتاه، حواس پرتی کودک، پیروی نکرن از خواسته های والدین، گوشزد مستمر به او، بی ثباتی هیجانی، تحریک پذیری، ناتوانی در انجام تکالیف، تمرکز ضعیف از نشانه های بیش فعالی اوست.
با دیدن این مشخصات در کودک خود حتما از مشاوره و روان شناسی کودک در منزل بهره گیرید.
اختلال در یادگیری کودکان
مشخصه آن مشکلات پایدار در زمینه یادگیری مهارت های تحصیلی مربوط به خواندن ، بیان نوشتاری و ریاضیات است.
روان شناس ها اغلب با به کارگیری درمان های:
- چند حسی که کودک از حواس مختلف یادگیری استفاده می کند.
- آموزش شناختی برای درمان اختلال یادگیری کودکان که توجه به تغییر افکار پنهانی و رفتار آشکار است.
به کودک کمک می کنند.
اختلال زبان در کودکان
اگر کودک با ابهام صحبت کند، یا قادر نیست به طور خود به خود کلمات منفرد یا اصوات را به کار ببرد یا تکرار کند دچار اختلال زبانی است.
تا سن ۴ سالگی اکثر کودکان مبتلا به اختلال زبان بیانی می توانند عبارت های کوتاه بسازند ولی با یادگیری لغات جدید واژه های قبلی را فراموش می کنند و نسبت به کودکان دیگر دیرتر زبان باز می کنند.
در این موارد والدین می بایست هوشیار بوده و با مشاهده این رفتارها اقدامات لازم را انجام دهند.
لکنت زبان کودکان
لکنت زبان معمولا بین ۱۸ ماهگی و ۹ سالگی بروز می کند.
مداخله زودرس اهمیت دارد؛ زیرا در کودکانی که مداخله ی زودرس دریافت می کنند احتمال رفع کامل لکنت زبان ۷ برابر بیشتر است.
بنابراین استخدام یک روانشناس کودک در منزل و همراهی و کمک والدین جهت بهبودی کودک بسیار مهم و حیاتی خواهد بود.
شب ادراری کودکان
شاید با خود بگویید که شب ادراری که نیاز به مشاور ندارد. کودک به علت نوشیدن مایعات زیاد، آب بازی های کودکانه و گاهی ترس ممکن است شب ادراری داشته باشد.
اما به شما پیشنهاد می دهیم به همین راحتی از کنار این ماجرا نگذرید.
از دلایل شب ادراری می توان به موارد پزشکی، احساسی و عاطفی، تکاملی و نوع خواب اشاره کرد و بر اساس آن به درمان پرداخت.
مشاوره روان شناسی کودک در منزل و یا کلینیک خوب راه حل هایی برای شب ادراری ارائه می دهد و به والدین در درمان شب ادراری کودکان کمک می کند .
ویژگی ها و مهارت های یک روانشناس کودک در منزل
بهتر است این موضوع را درک کنیم که کمک گرفتن از روانشناس کودک در منزل نه نشان دهنده ضعف و ناتوانی والدین و نه نشانه بیمار بودن کودک است.
بسیاری از کودکان آن طور که باید توجه و مراقبت از سوی والدین خود دریافت نمی کنند.
از این رو ممکن است دست به رفتارهایی بزنند. برای پیشگیری و یا درمان ساده این نوع رفتارها بهتر است یک روانشناس کودک در منزل با پشتیبانی شبانه روزی و دارای ارتباط صمیمانه با کودک را استخدام کرد.
بسیاری از والدین ممکن است رفتارها و حالاتی را از کودک خود ببینند که نیازمند پیگیری و توجه باشد. ما در این مطلب سعی داریم مثال هایی از این رفتارها را مورد توجه قرار دهیم تا هنگام بروز آن ها از سمت کودک، والدین تصمیم درستی بگیرند.
نگهداری از کودک در منزل
- اگر کودک از دوستان خود فاصله می گیرد و جملاتی این چنینی به گوش شما می رسد؛(من کسی را دوست ندارم، من تنها هستم، از همه متنفر هستم و غیره)
- بروز مشکلاتی در اجتماع، مدرسه و خانواده (رفتار بد با مربی و هم کلاسی، دعوا و پرخاشگری با خواهر و برادر، پاسخ ندادن به معلم و غیره)
- آسیب به خود؛ کودکان گاهی به خود آسیب می زنند. (جویدن ناخن ها، بریدن دست، کوبیدن سر به دیوار و غیره)
- اختلالاتی در خواب (دیدن کابوس، شب ادراری های مکرر، ترس)
- تغییر در اشتهای کودکان (کم خوری و یا پرخوری های غیرعادی)
- ناراحتی و نگرانی شدیدی که با کودک همراه است.
- صحبت هایی پرتکرار در مورد مرگ
- احساس اضطراب و ترس شدید
- دارا بودن علائم افسردگی طولانی مدت در کودک
- اوتیسم
- احساس گناه در مورد بسیاری از مسائل در زندگی کودک مانند طلاق والدین
- اختلال در توجه و تمرکز کودک
- تغییرات غیرعادی در عادات روزانه زندگی کودک
- تأخیر رشد در زبان، گفتار یا آموزش دستشویی کودک
- مشکلات یادگیری یا توجه (مانند ADHD)
- هرگونه مشکلات رفتاری (عصبانیت بیش از حد، عدم کنترل احساسات، مشکلات مربوط به سیکل خواب و رژیم غذایی)
- افت قابل توجه در نمرات کودک
- غمگینی طولانی مدت، اشک ریختن یا افسردگی
- دوری اجتماعی یا انزوا
- پایین بودن عزت نفس، عدم اعتماد به نفس یا رفتارهای خجالتی در کودک
- عدم نشان دادن علاقه به فعالیت هایی که به طور سابق از آن ها لذت می برد.
- بی خوابی یا افزایش خواب آلودگی
- غیبت بیش از حد در مدرسه
- کم تحرکی
- نوسانات در خلق و خوی کودک(تغییر سریع خوشحالی به ناراحتی یا نگرانی و …)
- افزایش مشکلات جسمی (مانند سردرد، درد معده یا احساس مریضی) حتی با وجود معاینه وی توسط پزشک
- استرس های کنترل نشده مربوط به مدرسه و امتحانات
- علائم الکل، مواد مخدر یا استفاده از مواد دیگر
- درگیری کودک با مشکلات حضانت وی توسط والدین
- سوء استفاده جنسی، جسمی یا عاطفی یا سایر حوادث آسیب زننده
راه های ارتباط با روانشناس کودک در منزل
جهت استخدام یک مربی کودک یا روانشناس کودک در منزل متخصص و باتجربه در تهران می توانید از طرق زیر اقدام نمایید:
- جستجو از طریق اینترنت (سایت های اینترنتی، اپلیکیشن ها)
- پرس و جو از دوستان و آشنایان
- مراجعه به مراکز درمانی و خدمات پرستاری در منزل
پس از یافتن شخص مورد نظر: - دریافت رزومه از وی
- اطمینان از قابل اعتماد بودن روانشناس
- اطمینان از اینکه او می تواند مشکلات کودک شما را برطرف کند.
- قرار یک جلسه حضوری و آشنایی بیشتر والدین با شخصیت، قابلیت ها و مهارت های روانشناس
- اعلام خواسته های والدین به طور شفاف و دقیق و در نتیجه گرفتن یک برنامه کاری از روانشناس کودک در راستای هدف مورد نظر
- پس از تایید دو طرف، شروع مشاوره و در صورت لزوم درمان کودک
جمع بندی شرکت پرستاری
در این مقاله سعی شد رفتارهایی که ممکن است برای زندگی و خود کودک خطر آفرین باشد را شناسایی کنیم و با کمک مشاوره روانشناسی کودک در منزل به وسیله روانشناسان خبره و قابل اعتماد آن ها را برطرف نماییم.
این مشکلات هر چه در سنین پایین تر حل شوند در نتیجه زندگی کودک را به هیچ عنوان مختل نمی کند. همچنین رشد کودک و رسیدن به سنین بالاتر برای او بسیار عادی و لذت بخش خواهد بود.
جهت استفاده از خدمات خواهید توانست با دانلود و نصب اپلیکیشن خدمات پرستاری هیراد از برنامه بازار و مایکت استفاده نماید.